Siteengin
Image default
Business / Publishing and Printing

Hoe de barcode mede-verantwoordelijk is voor de moderne economie

De barcode is één van de meest bepalende uitvindingen geweest voor de moderne economie. De barcode is als eerste geïntroduceerd om het proces bij kassa’s te versnellen. Het begon allemaal in 1948, toen Bernard Silver, student aan het Drexel instituut voor Technologie in Philadelphia, een verhaal opving tussen de eigenaar van een supermarktketen en één van de decanen van de school. Het gesprek ging over een systeem dat automatisch productinformatie kon aflezen bij het afrekenen. Hij vertelde het verhaal aan zijn studiegenoot Norman Joseph Woodland. Op een strand in Florida dacht Woodland hierover na en trok daar de eerste strepen van de barcode in het zand.

De eerste keer dat de uiteindelijke streepjescode in een supermarkt werd gebruikt was op 26 juni 1974, toen Clyde Dawson een pakje Wrigley’s kauwgom kocht bij een supermarkt in Ohio. De barcode raakt snel ingeburgerd en de code wordt op allerlei manieren toegepast. De steepjescode is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de supermarkt. Via barcodes worden prijzen van producten gescand en voorraden op peil gehouden. Vandaag de dag speelt de barcode nog altijd een belangrijke rol in het stroomlijnen van retail, foodservice, gezondheidszorg, online marktplaatsen en vele andere sectoren. Zo wordt er nu steeds meer op het internet gekocht en verkocht. Vele bedrijven bieden hun producten, naast hun fysieke winkel, ook online aan.

Naast de barcode zijn er afgelopen jaren steeds meer technieken bijgekomen om productinformatie makkelijk af te lezen, en bestaan er allerlei wettelijke coderingsplichten, kwaliteitscontroles binnen bedrijven en maken traceerbaarheid en klantenadvies codering onmisbaar en waardevol. Zo bestaan er veel verschillende soorten codeersystemen die bijvoorbeeld op een verpakking bepaalde codes kunnen printen. Dit kan bijvoorbeeld een rol spelen in track and trace. Ook worden de printers steeds verder ontwikkeld, slimmer en makkelijker in het gebruik. Zo bestaan er bijvoorbeeld hot foil printers, die tot wel 1000 coderingen per minuut kunnen printen.

http://www.kba-metronic.com/nl