Siteengin
Image default
Business / Publishing and Printing

Veilig verkeer

Het is al jaren een grote vraag; hoe maken we het verkeer veiliger? Want doordat we met z’n allen ons steeds meer op de weg bevinden en daar ook steeds harder mogen rijden, gebeuren er steeds meer ongelukken. Dit is een groot probleem, want dit kost niet alleen heel veel geld, maar ook levens. Vandaar dat verkeersplanologen, ingenieurs en politici zich al zolang over dit vraagstuk buigen.

De eerste oplossing die vaak gebruikt wordt, is een rotonde in plaats van een kruispunt. Een kruispunt is namelijk veel gevaarlijker, omdat het veel minder overzichtelijk is. Bij een rotonde komt het verkeer maar van een kant en is het dus veel veiliger. Het probleem is echter dat een rotonde veel duurder is, waardoor gemeentes toch nog wel eens naar een kruispunt neigen.

Ten tweede is een grote oplossing de achteruitrijcamera set geweest. Dit is vooral een oplossing op schade aan auto’s te voorkomen. Achteruitrijden wordt namelijk nogal lastig gevonden door velen. Dit leverde dan ook meer dan eens schade aan de eigen auto, of de auto achter de parkeerplek op. Dit is met de draadloze achteruitrijcamera verleden tijd.

Daarnaast zijn er andere oplossingen, zoals auto’s die als ze te dicht op een object komen, automatisch op de rem gaan. Dit is ideaal, omdat het veel verschillende botsingen voorkomt. Bijvoorbeeld een achteruitrij botsing, maar ook een file botsing of een botsing met een persoon te voet of te fiets. Deze wordt dus steeds verder ontwikkeld, maar is op het moment nog maar in een klein aantal, vaak dure auto’s te vinden.

Het kan dus wel, minder ongelukken en dus minder verkeersdoden. Dat merken we ook nu, nu we door de quarantaine meer thuis zitten en er een enorme daling in auto-ongelukken is. Het is voor ons allemaal van belang dat we deze trend doorzetten en dat we over een aantal jaar nog maar een klein aantal ongelukken te betreuren hebben.

 

http://www.vanzwitserland.nl/