Siteengin
Image default
Business / Publishing and Printing

Waar moet je op letten bij een bedrijfsovername?

Een bedrijf overnemen? 

Zonder goed plan is het lastig ondernemen. Maar waar moet je nu echt op letten? Alles begint met een financieel plan. Kan je de kosten dragen om het bedrijf over te nemen en om in je eigen levensonderhoud te voorzien de eerste periode?

Stel een ondernemingsplan en een financieringsplan op. Daarmee kun je financiering aantrekken via de bank, crowdfunding of financierders.

Ook als je zelf jouw bedrijf wilt verkopen is het belangrijk dat je een plan maakt. Welke partijen zouden het bedrijf willen kopen, maar ook kunnen kopen? En welke overnamesom heb je in gedachte?

Als hulp hierbij kunnen websites dienen die het mogelijk maken om de waarde van het bedrijf te bepalen en de goodwill te berekenen. Als onderdeel van de waardebepaling kun je veel meenemen. Heb je er bijvoorbeeld in het verleden voor gekozen om een merknaam te registreren en bezit het bedrijf dus een merkregistratie? Dan is het belangrijk om op de balans te kijken wat de waarde daarvan is. De accountant heeft dit namelijk hoogstwaarschijnlijk als activa – bezit dus – op de balans geplaatst.

Naast dergelijke berekeningen is het zaak om de juiste contracten te hebben. Goed advies van juristen is hierbij essentieel. En niet alleen voor de contracten, ook voor de begeleiding vanaf de geheimhoudingsverklaring via de intentieovereenkomst en due diligence tot de uiteindelijke closure. Oftewel de overname.

https://www.legalspot.nl/artikel/ontslag-op-staande-voet-aanvechten