Siteengin
Image default
Business / Publishing and Printing

Wat zijn filamenten

Waarschijnlijk heb je nog nooit van filamenten gehoord. Dat betekent ook dat je nog nooit met een 3d pen hebt gewerkt. Zonder filament kan je namelijk niet driedimensionaal tekenen. Allereerst is een 3d printerpen een pen waarmee je tekent met een plastic draad. De draad komt gesmolten uit de pen, waardoor je deze allerlei vormen kunt geven. Maak je een fundament, dan bouw je als het ware het model op in de lucht. Daarom noemen ze 3d tekenen ook wel in de lucht tekenen. Het filament is dus als het ware de inkt in de pen, zij het niet dat deze van plastic is.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten filamenten. De meest gebruikte zijn ABS en PLA. Eigenlijk zijn deze filamenten precies hetzelfde als de filamenten die worden gebruikt voor een 3d printer. Misschien heb je daar al weleens vaker van gehoord. Een pen doet hetzelfde als zo’n printer. ABS filament is gemaakt van aardolie, is hard en slagvast. Bij gebruik ruik je die olielucht echter wel. Vandaar dat je altijd moet ventileren als je met ABS plastic werkt. PLA is een zachtere soort plastic. Het kan dus eerder breken en slechter tegen hitte. Dan kan het gaan vervormen. Maar het is wel veel beter voor mens en milieu, omdat PLA is gemaakt van mais en rietsuiker. En zo ruikt het dan ook als het smelt.

Tientallen kleuren filamenten

Filamenten zitten op strengen van 5 meter of bestaan uit staafjes van 30 cm lang. Ze zijn te koop in allerlei vrolijke kleuren, maar ook in goud- en zilverkleur. Glow in the Dark filament is overdag wit, maar ligt ’s avonds op in blauw of groen. Dan zijn er ook nog de neonkleuren; vrolijke, felle kleurtjes waar kinderen dol op zijn. Tot slot bestaat er nog filament waar je je pen mee kan reinigen.

Related Posts

Piaggio onderdelen

Hoogglans tv meubels

Hoe de barcode mede-verantwoordelijk is voor de moderne economie